KIES

Soms is het fijn als iemand even met je meeloopt.

Wat is KIES?
KIES staat voor Kind in Echtscheiding Situatie. Tijdens de bijeenkomsten – waarin ik zorg voor de deskundige begeleiding – is er gerichte aandacht voor kinderen die te maken hebben met een scheiding. De KIES-methode helpt niet alleen kinderen maar er zijn ook bijeenkomsten speciaal voor ouders om met de nieuwe gescheiden situatie om te gaan.

Ik kies voor jou
Kinderen vinden het fijn om hun verhaal te delen over wat ze ervaren tijdens de scheiding. Kinderen kunnen in de war zijn, boos reageren of zich afsluiten van iedereen. Als ouders uit elkaar gaan is dat een verlies ervaring voor het kind. KIES is een manier om kinderen met gescheiden ouders, in een groep of individueel te begeleiden. Dat kunnen allerlei scheiding situaties zijn. De scheiding is kort of al langer geleden, de scheiding verloopt zoals een gemiddelde scheiding of wat moeizamer, er worden wel of geen problemen ervaren.

Alle trajecten van KIES zijn gericht op het perspectief van het kind, de behoefte en het welzijn van het kind bij scheiding en het leren omgaan met de lastige dingen die een scheiding met zich kan meebrengen. Als KIES coach waak ik voor de belangen van de kinderen en jongeren.

Wil je meer informatie over de KIES bijeenkomsten of ben je benieuwd wat ik als KIES coach voor je kan betekenen? Neem dan even contact met mij op. 

 

Voorbeeld uit de praktijk
Ik heb Raf vorig jaar ontmoet tijdens de KIES groep. Raf is 11 jaar en hij had veel last van de scheiding van zijn ouders. Zijn ouders waren al 8 jaar uit elkaar, maar toch was het voor hem nog lastig. Hij had nog veel vragen over de scheiding, maar hij vond het ook moeilijk om dit met zijn ouders te bespreken. Tijdens de KIES bijeenkomsten voelde hij zich gehoord. Hij mocht zijn verhaal doen en er werd door andere kinderen goed naar hem geluisterd. Ook de verhalen van de andere kinderen hielpen hem hierbij. De kinderen gaven elkaar tijdens de bijeenkomsten tips. Verder gingen we in de groep diverse situaties oefenen d.m.v spelletjes en andere creatieve werkvormen. Raf kreeg meer zelfvertrouwen en had het gevoel dat zijn mening en zijn wensen ook gehoord mochten worden door zijn ouders. Hij is het gesprek aangegaan met zijn ouders en dit heeft hem erg opgelucht. Zijn missie nu is om andere kinderen te motiveren om ook mee te doen met de KIES trainingen.